Kezdőlapra

Google PageRank


Komplett gépsorok


Látogasd meg Facebook oldalamat!


Főbb szakmai témakörök:          Hasznos információk:
Alapelvek Diéta Zsírégetés Izomfejlesztés          Étrend Kocogás Súlyzózás Stretching - Nyújtás
Aerob mozgásformák Futás Kardio-gépek

Keresés a honlapomon

Keresés az Interneten ilyen témaban


Zsírégetés alapelvei:


A zsírcsökkentés módszerei

A zsírsejtekben állandóan élénk zsírlebontás (lipolízis) és zsírépítés (trigliceridszintézis) zajlik. A zsírraktárak állandó szintje dinamikus egyensúly eredménye. A zsírraktározást fokozza a szervezet kalória többlete. A zsírok mozgósítását pedig az inzulin akadályozza, amelyet a megnövekedett vércukor szint hatására termel a hasnyálmirigy. Ebből következik, hogy két - egymásnak nem ellentmondó - módszer jöhet szóba a zsírraktárak csökkentésére:


Zsírégető edzés

Szervezetünk nem úgy működik, hogy hol szénhidrátot, hol zsírt éget, hanem általában mindkettőt használja energiaforrásként egyidőben. Felhasználásuk aránya ugyanakkor aktivitásunk pillanatnyi szintjétől és az oxigénellátástól függ. Ha folyamatos testmozgást végzünk, és ettől pulzusunk és légzésritmusunk megemelkedik, akkor nő a zsírégetés aránya. A zsír elégetéséhez ugyanakkor megfelelő mennyiségű oxigén kell, tehát felhasználását az aerob mozgásformák segítik elő. Amennyiben a megterhelés túl nagy, és nem jutunk elegendő oxigénhez (anaerob edzésformák), akkor szervezetünk több szénhidrátot használ fel, mivel azt oxigén nélkül (tejsavas erjesztéssel) is fel tudja használni.


Olyan tempóban kell tehát a zsírégető edzést végeznünk, hogy pulzusunk megemelkedjen, de ne ziháljunk, ne kapkodjuk közben a levegőt. Ehhez a legalkalmasabb módszerek a futás, kocogás, a turázás, a lépcsőzés, a kerékpározás, a görkorcsolyázás, az úszás, az aerobic, és a kardio gépek. A kis terhelésű, magas ismétlésszámú "szálkásító" súlyzózást nem nevezhetjük zsírégető edzéstípusnak. A zsírégető edzést hetente legalább 2-3 alkalommal végezzünk, legalább 20-30 perc időtartammal, hiszen a szervezet aktivitási szintjének megemelkedéséhez, a jelentősebb zsírégetés megindulásához időre van szükség.


Ha van lehetőségünk edzés közben a pulzus mérésére, akkor kontrollálhatjuk a zsírégetéshez megfelelő pulzustartományunkat. A legalkalmasabb ehhez az edzéstartomány (max. pulzus - nyugalmi pulzus) 50-70%-ával edzenünk. Segítségül csináltam ehhez egy táblázatot, amelyben a korodnak megfelelő pulzustartományokat megtalálhatod.


Vissza az elejére...

Szeretnél több információt?


Lájkold Facebook oldalamat:


Lájkolj!


Iratkozz fel értesítő leveleimre:


Iratkozz fel!
Szeretnél korszerűbben étkezni?

Nem félsz egy kis testmozgástól?

Az izmaidat is erősítenéd?


Itt megtudhatod tested átalakításának minden titkát!
Zsírégetési tévhitek:Hasizmozás = kockás has???


Tévhit:

Sokat kell hasazni!

Mivel a zsírdepók helye hormonálisan és genetikailag meghatározott, ezért kiemelten szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy hasizom gyakorlatokkal nem lehet megszabadulni a hason lévő zsírrétegtől.


Tény:

Nincs helyi zsírégetés!

Téves elképzeléseken alapul minden olyan törekvés, amely célzott edzéssel próbálja meg eltávolítani a test egyes pontjairól a hájat. Az izomzat és a fölötte elhelyezkedő zsírdepók között nincs szerves kapcsolat, ezért hasizomgyakorlatokkal nem lehet a pocakról a zsírt ledolgozni.


Megoldás:

Zsírégető aerob edzés!

Az izomzat erősítése fontos dolog, hiszen formásabb lesz testünk, és a több izom több kalóriát éget. A hasizmunkat is érdemes erősíteni, hiszen kevésbé fog lógni a hasunk, ha az izomzatunk feszesebb. De ettől a zsír még rajta marad!


Az elraktározott zsír mennyiségét csak általános, egész testre kiterjedő zsírégető edzéssel tudjuk csökkenteni. A zsírégető edzés pedig annál hatékonyabb, minél nagyobb izmokkal dolgozunk. Márpedig tömegét tekintve a hasizom az egyik legkisebb izmunk, ezért nem érdemes abban reménykednünk, hogy kedvenc hasizom gyakorlataink majd sok kalóriát fogyasztanának.


Egyébként a háj alatt mindenkinek "kockás" a hasa. A rossz hír csak az, hogy a hasunkon (hölgyeknek a combon, fenéken) a "legstabilabb" a zsírdepó, hiszen az ember életmódja, anatómiája olyan, hogy itt van a legkevésbé útban a zsír. Képzeljük el, hogy mi lenne, ha az elraktározott zsírt szervezetünk mondjuk a kézfejünkre deponálná. Ez eléggé megnehezítené életünket.


A hasizmozás, főként az ész nélkül végzett felülések százai veszélyt jelenthetnek gerincünk számára is. Ha nem megfelelően - például nyújtott lábbal - végezzük a felülést, akkor gerincünk ágyéki görbülete (lordózis) túlzott lesz, és lumbális csigolyáink túlzott terhelést kapnak, hosszú távon előjöhet a lumbágó tünetegyüttese.


Kedvenc hasizom gyakorlatom

A gerincet legkevésbé megterhelő hasizom erősítő gyakorlat szerintem a térdemelés függeszkedve. Lógackodjunk fel a húzodzkodó rúdra, és összezárt térdeinket emeljük vízszintesig, vagy éppen csak afölé. Ne csináljuk nyújtott lábbal, mert túlterhelhetjük gerincünket. Csináljunk 8-10 térdemelést. Többet semmiképpen. Ha túl könnyű, akkor vegyünk lábfejeink közé egy 4-6 kilós egykaros kézisúlyzót. Az egymást követő edzéseken fokozatosan növelhetjük a terhelést. Ezen gyakorlat kiegészítése képpen hasprést is csinálhatunk, ami a hasizom felső részére hat, de nehéz a súlyterhelést szabályozni.

Vissza az elejére...


Tartalom:

- Hasizmozás = kockás has???

- Miért foglalkozom a tévhitekkel?Miért foglalkozom a tévhitekkel?

Honlapomon szeretnék tevőlegesen közreműködni a káros tévhitek felszámolása érdekében. Éppen ezért az egyes menüpontokban az adott témakörhöz tartozó tévhiteket dolgozom fel.

Vissza az elejére...Ha további információkra van szükséged, vagy kérdéseid lennének, keress meg e-mail-ben, vagy keress meg Facebook oldalamon !
Mai dátum:


Érdekel a golf?


Hahn Golf Academia & Club


Miért maradnál ki?


Biomasszát hasznosítana?


Laguna Logistika - komplett gépsorok


Még nem állt össze a gépsora?!PARTNERSÉGI AJÁNLATOK:


Linkcsere


BannercserePartnereim:

Hahn Árpád profi golfoktató és versenyző


Fővárosi Kórusokért Alapítvány


Pordi Könyvelőiroda Kft.


Koliad Könyvelőiroda


Dr. Kozma Zsolt ügyvédBlogom a golf tanulásról:


golftanulo.blog.hu


Öcsém blogja a golf oktatásról:


golfoktato.blog.huEgy kis tőzsdézés

Az oldalt készítette: Hahn Csaba